Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne połączenie kokosa i wiśni
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424843
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 737
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424843
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336939
Składniki
ciasto: do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy palcami masło z mąką i cukrem. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Wyłożyć papierem blachę 25x23cm, wylepić ciastem i odstawić na ok godzinkę do lodówki. Po tym czasie spód nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 160st i piec ok 25 min na blado złoty kolor.
budyń: zagotować mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru. Ugotować budyń.
kruszonka: Wiśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni. do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych. Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć wiśnie (rozcięciem do góry). Przykryć budyniem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor.