Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W środku masa makowa (pozostałości po makowcu) z wierzchu krem budyniowy i posypane cukrem różanym.... z podanych składników wyszło 48 mini babeczek (4cm) i 2 tarteletki.
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25370
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19058
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 20617
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25370
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19058
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 20617
Składniki
zagnieść ciasto. Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.
żółtka utrzeć z cukrem (cukier nie musi się do końca rozpuścić). mąkę rozrobić z mlekiem(wziąć trochę mleka z tej jednej szklanki), resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Zdając z ognia i dodać żółtka z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, nie dopuszczając do zagotowania. podgrzewać ok 10 min. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki.