Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche pierniczki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1256
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1256
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Ugotowane żółtko przetrzyj przez gęste sitko. Dodaj mąkę, cukier, przyprawę do piernika i masło, posiekaj. Dodaj miód, wyrób gładkie, jednolite ciasto. Cienko rozwałkuj na 1-2 mm (im cieniej, tym lepiej).
Wytnij paski szerokości 10-12 cm. Ukośnie odetnij boki, by powstały trójkąty. Pierniczki ułóż na blasze do pieczenia. Piecz 8-9 minut w temp. 180°C.
Ostudź (studząc się, nabierają kruchości i sztywnieją, dlatego muszą leżeć na płaskiej powierzchni). Pierniczki ozdób stopionymi czekoladami i grosz kami.Źródło: Chwila dla Ciebie