Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rogaliki drożdżowe

Kruche rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2981

Dodano:

Odsłon: 5183

Kruche rogaliki drożdżowe są przepyszne i nie za słodkie. Można zrobić je z nadzieniem z dżemu, nutelli, orzechów, albo cukru zmieszanego z cynamonem. Nam bardzo smakują z nadzieniem orzechowym. Przepis pochodzi z kuchni austriackiej.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier puder
  • Dowolne nadzienie: dżem, masa makowa, nutella, cukier zmieszany z cynamonem, orzechy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i suche drożdże wymieszać z w misce. Dodać masło i zagnieść. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i sól, dobrze zamieszać mikserem, a następnie wyrobić ręcznie. Wstawić do lodówki na 20 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło, pociąć na trójkaty o długości ok. 7 cm i zwijać rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni około 10- 12 minut. Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń