Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2242
Dodano: 08.05.2018
Odsłon: 7704
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.
Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 08 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Tak przed obiadem, jak i po nim można po jednym zjeść :) No może po dwa ;) Pycha :) Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz