Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na bardzo kruche i pyszne rogaliki. Sekretnym składnikiem mojej babci był zawsze smalec. Od święta mieszała go pół na pół z prawdziwym masłem.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 162
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 115
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 122
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4199
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 129
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1053
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 162
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 115
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 122
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4199
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 129
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1053
Składniki
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Smalec i masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki. Dodajemy też gęstą śmietanę.
Szybko zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Dzielimy ciasto na 2 części, każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
Na stolnicy wysypujemy trochę mąki. Z lodówki wyjmujemy jeden kawałek ciasta, rozwałkowujemy go na ok 2-3mm grubości. Odkrawamy z każdej strony, żeby powstał nam duży prostokąt. Następnie ten prostokąt dzielimy na trójkąty.
Na każdym z dłuższych boków trójkąta układamy trochę powideł. Ważne, by powidła były gęste - wtedy nie wypłyną nam z rogalików podczas pieczenia.
Każdy trójkąt zwijamy w rogalik i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wyrobimy już pierwszą część ciasta, zabieramy się za drugą. Ta ilość składników powinna wystarczyć na 1 blaszkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra/dół). Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 min. Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepła posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)