Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na bardzo kruche i pyszne rogaliki. Sekretnym składnikiem mojej babci był zawsze smalec. Od święta mieszała go pół na pół z prawdziwym masłem.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 923
Składniki
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Smalec i masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki. Dodajemy też gęstą śmietanę.
Szybko zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Dzielimy ciasto na 2 części, każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.
Na stolnicy wysypujemy trochę mąki. Z lodówki wyjmujemy jeden kawałek ciasta, rozwałkowujemy go na ok 2-3mm grubości. Odkrawamy z każdej strony, żeby powstał nam duży prostokąt. Następnie ten prostokąt dzielimy na trójkąty.
Na każdym z dłuższych boków trójkąta układamy trochę powideł. Ważne, by powidła były gęste - wtedy nie wypłyną nam z rogalików podczas pieczenia.
Każdy trójkąt zwijamy w rogalik i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wyrobimy już pierwszą część ciasta, zabieramy się za drugą. Ta ilość składników powinna wystarczyć na 1 blaszkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra/dół). Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 min. Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepła posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)