Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
śliczne kruchutkie ciasteczka z powidłami.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 791
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Masło, margaryna, jajka, śmietana mają być zimne-prosto z lodówki. Ciasto dajemy do woreczka i chowamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego małe kółka np kieliszkiem do szampana, 4 kółka to dwa ciasteczka.
Kółka sklejamy białkiem, smarujemy powidłami, zwijamy i przecinamy na pół. Płatki odchylamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.