Do góry

Desery Przepis na:

Kruche rulony

Kruche rulony

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 1793

Dodano:

Odsłon: 2243

Pyszne kruche rulony z ulubionym dżemem lub powidłami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 łyżek zimnej wody
  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu lub powideł
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche rulony

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, jajko, żółtka, masło i wodę i całość zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj jeszcze wody.
    Konsystencja zagniecionego ciasta jest zbita i zwarta.

  2. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 5 mm – potrzeba do tego trochę siły, bo ciasto jest twardawe. Następnie kroję ciasto na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układam dużą łyżkę dżemu, zwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Rulony piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
    Kiedy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.
    Kruche rulony gotowe. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń