Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche z budyniem i borówkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Do mąki wsyp cukier puder, wymieszaj. Dodaj żółtka, pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 min. Schłodzonym ciastem wylep dno i boki formy.
Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 15 min w temperaturze 190°C. Na stępnie usuń papier z obciążeniem i piecz jeszcze ok. 5 min. Przestudź.
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, oba cukry oraz mąkę. Dokładnie zmiksuj. Wierzch ciasta posmaruj dżemem. Wlej masę śmietanowo-jajeczną i wsyp borówki. Piecz 20-30 minut w temp. 180°C. wystudź w uchy lonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie