Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ze śliwkami

Przepis dnia 2014-08-27
Kruche ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4743

Dodano:

Odsłon: 14168

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • Kruszonka:
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 szklanki cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta kruchego zagnieść i rozłożyć na blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń