Desery Przepis na:
Kruche ze śliwkami

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6454
Dodano: 18.09.2019
Odsłon: 2266
Składniki
- 400 g. mąki pszennej typ 450
- 80 g. mąki żytniej 750
- 5 dużych łyżek otrębów
- 2 łyżki śmietany
- 200 g. masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Masło należy lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce. Ma być miękkie, ale nie płynne.
Do masła wsypać przesiane mąki z proszkiem, cukier dołożyć śmietanę i otręby.
Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i umieścić w zamrażarce na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, Oderwać z niego małą część, którą zamrażamy.
Ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem, poukładać na nim śliwki.
Na wierzch zetrzeć zamrożony kawałek ciasta.
Piec 40 minut w 160*
Smacznego
Komentarze do przepisu (2)

ewka16 18 wrześniaZgłoś do usunięcia
fajne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 18 wrześniaZgłoś do usunięcia
Pyszotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz