Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ze śliwkami

Przepis dnia 2019-09-29
Kruche ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6454

Dodano:

Odsłon: 2266

W skład ciasta wchodzą otręby, więc można śmiało zajadać, bez wyrzutów sumienia :)

Składniki

  • 400 g. mąki pszennej typ 450
  • 80 g. mąki żytniej 750
  • 5 dużych łyżek otrębów
  • 2 łyżki śmietany
  • 200 g. masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło należy lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce. Ma być miękkie, ale nie płynne.
    Do masła wsypać przesiane mąki z proszkiem, cukier dołożyć śmietanę i otręby.

    Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i umieścić w zamrażarce na 20 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć, Oderwać z niego małą część, którą zamrażamy.
    Ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem, poukładać na nim śliwki.
    Na wierzch zetrzeć zamrożony kawałek ciasta.
    Piec 40 minut w 160*


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń