Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek orzechowy ze śliwkami

Kruchy placek orzechowy ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 3421

Dodano:

Odsłon: 4300

Tym razem upiekłam kruchy placek ze śliwkami, do ciasta dodałam sporo mielonych orzechów włoskich. Na całość starłam 1/3 część ciasta. Ciasto bardzo smaczne. Placek nie jest wysoki, ale taki ma być w założeniu. Najważniejsze, że jest przepyszny.

Składniki

  • 2,5 szklanki - mąka pszenna ( szklanka o poj 250 ml )
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 240 g masła
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Na wierzch:
  • ok 1 kg śliwek ( ja dałam węgierki )
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruchy placek orzechowy ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Do składników suchych dodajemy pokrojone masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto ( ja użyłam robota kuchennego )

  2. Ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę

  3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części. 1/3 część ciasta zostawiamy do starcia na wierzch śliwek, a 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. U mnie to: 26x36 cm . Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli się porwie i będzie w kawałkach, nic nie szkodzi. Ja wyrównuję jeszcze wszystko na blaszce za pomocą małego wałeczka

  4. Ciasto posypujemy 4 łyżkami mielonych orzechów i układamy na nim śliwki ( wcześniej umyte, wypestkowane ) skórką do dołu

  5. Śliwki posypujemy 3 łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem, a na całość ścieramy pozostałą 1/3 część ciasta

  6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 55 - 60 minut

  7. Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń