Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem upiekłam kruchy placek ze śliwkami, do ciasta dodałam sporo mielonych orzechów włoskich. Na całość starłam 1/3 część ciasta. Ciasto bardzo smaczne. Placek nie jest wysoki, ale taki ma być w założeniu. Najważniejsze, że jest przepyszny.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18637
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 683
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18637
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 683
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Składniki
Do składników suchych dodajemy pokrojone masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto ( ja użyłam robota kuchennego )
Ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części. 1/3 część ciasta zostawiamy do starcia na wierzch śliwek, a 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. U mnie to: 26x36 cm . Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli się porwie i będzie w kawałkach, nic nie szkodzi. Ja wyrównuję jeszcze wszystko na blaszce za pomocą małego wałeczka
Ciasto posypujemy 4 łyżkami mielonych orzechów i układamy na nim śliwki ( wcześniej umyte, wypestkowane ) skórką do dołu
Śliwki posypujemy 3 łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem, a na całość ścieramy pozostałą 1/3 część ciasta
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 55 - 60 minut
Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem