Do góry

Desery Przepis na:

Kryształowy sernik

Kryształowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 2383

Wygląda jak z bajki!

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kg sera białego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1/2 kg truskawek
  • paczka biszkoptów np. okrągłych
  • 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym
  • 900 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretka - Dzień przed przygotowaniem sernika każdy ze smaków galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wlać do foremek do kostek i wstawić do zamrażalnika.

  2. Biały ser skręcić. Zagotować mleko, troszkę niech przestygnie i wtedy dodać 3 łyżki żelatyny. Rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, iż żelatyna nam się nie zważy. Następnie rozpuszczoną margarynę wymieszać z cukrem, dodać ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao.

  3. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami, na wierzch wyłożyć białą masy serowej. Następnie wyłożyć kostki galaretek w niewielkich odstępach od siebie. Na koniec wyłożyć kakaową masę serową.

  4. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Na schłodzony ser układamy truskawki przekrojone na pól i zalewany chłodną tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki by galaretka nam zastygła.

  5. Rada:
    Jak widać na zdjęciu ja osobiście lubię robić mozaikę z mas serowych to zależy od naszego gustu, pomysłu i ile mamy czasu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń