Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Grzyby zalej 2 szklankami wody, odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj, grzyby pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca) oraz skórkę z cytryny.
Gotuj ok. 30 min na małym ogniu.
Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw do smaku i smaż razem jeszcze przez chwilę. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą i dokładnie wymieszaj.
Przypraw szczyptą jałowca, solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Kiedy kapusta będzie zimna, domieszaj orzechy i jajka na twardo.
Ciasto lekko rozwałkuj, odkrój cienki pasek. Na środek placka nałóż farsz. Zwiń, formując rulon. Zlep. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, ponakłuwaj, by farsz mógł parować podczas pieczenia.
Z resztek ciasta wytnij ozdoby, ułóż na kulebiaku. Kulebiak umieść w formie wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w temp. 200°C. Ostudź, ew. zamroź.
120 min (bez moczenia grzybów); Cena porcji: ok. 2 zł; Porcja: 320 kcal.Źródło: Naj