Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pociechy są bardzo wymagające, jeśli chodzi małe co nie co, zresztą mój mąż bardzo przepada za słodkościami. Dzisiaj postanowiłam zrobić im małą niespodziankę i wykorzystać ich ulubione składniki do fajnego deseru.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
W jakimś wyższym naczyniu ucieramy miękką margarynę wraz z cukrem pudrem. Twardą białą czekoladę (dobrze ją dłużej przytrzymać w lodówce lub chwilę w zamrażalce, nie będzie się wtedy topić podczas ścierania) ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do utartej margaryny. Dosypujemy także białe wiórka kokosowe i dolewamy 3 łyżki z cytryny, a następnie dokładnie wszystko razem mieszamy.
Gdy nasza masa będzie dokładnie wymieszana, namoczonymi rękami kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podczas kształtowania wsadzamy orzeszek do środka kulki. Ja zrobiłam troszkę kulki i wyszło mi ich 16 sztuk.
gotowe kulki obtaczamy w kolorowych posypkach. Tak naprawdę myślę, że można użyć każdej jednej posypki, wszystko zależy od waszej wyobraźni. Kulki są dosyć słodkie więc na pewno by też fajnie się komponowały w posypce z gorzkiej czekolady. Gotowe kuleczki odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.