Do góry

Desery Przepis na:

Kulki kokosowe w kolorowej posypce

Kulki kokosowe w kolorowej posypce

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 362

Moje pociechy są bardzo wymagające, jeśli chodzi małe co nie co, zresztą mój mąż bardzo przepada za słodkościami. Dzisiaj postanowiłam zrobić im małą niespodziankę i wykorzystać ich ulubione składniki do fajnego deseru.

Składniki

  • 100 g miękkiej margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 120 białych wiórek kokosowych
  • 300 g białej czekolady
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • do obtoczenia:
  • różowa posypka
  • pomarańczowa posypka
  • kolorowe wiórki kokosowe
  • starta czekolada mleczna albo gorzka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W jakimś wyższym naczyniu ucieramy miękką margarynę wraz z cukrem pudrem. Twardą białą czekoladę (dobrze ją dłużej przytrzymać w lodówce lub chwilę w zamrażalce, nie będzie się wtedy topić podczas ścierania) ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do utartej margaryny. Dosypujemy także białe wiórka kokosowe i dolewamy 3 łyżki z cytryny, a następnie dokładnie wszystko razem mieszamy.

  2. Gdy nasza masa będzie dokładnie wymieszana, namoczonymi rękami kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podczas kształtowania wsadzamy orzeszek do środka kulki. Ja zrobiłam troszkę kulki i wyszło mi ich 16 sztuk.

  3. gotowe kulki obtaczamy w kolorowych posypkach. Tak naprawdę myślę, że można użyć każdej jednej posypki, wszystko zależy od waszej wyobraźni. Kulki są dosyć słodkie więc na pewno by też fajnie się komponowały w posypce z gorzkiej czekolady.

    Gotowe kuleczki odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń