Do góry

Desery Przepis na:

Kulki Rafaello

Kulki Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 1941

Kulki Rafaello to wyśmienity smakołyk inspirowany popularnymi pralinkami. Jest to deser który obłędnie smakuje, szybko się robi i błyskawicznie znika z talerza. Masa przygotowana jest z masła, mleka w proszku, mleka skondensowanego słodzonego oraz wiórków kokosowych. W środku każdej kuleczki znajduje się orzech laskowy, opcjonalnie migdał.

Składniki

  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g mleka w proszku ( nie granulowanego)
  • 200 g wiórków kokosowych + 50 g do obtoczenia kulek
  • 25 sztuk obranych ze skórki orzechów laskowych lub migdałów
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kulki Rafaello

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy mleko skondensowane, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko w proszku i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do masy wsypujemy 200 g wiórków kokosowych i wszystko starannie mieszamy łyżką ( masa powinna być bardzo gęsta i twarda ). Tak przygotowaną masę wstawiamy na 30 minut do lodówki.

  2. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, do środka wkładamy jeden cały orzech laskowy lub migdał. Gotowe kuleczki obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kulki przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń