Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulki ziemniaczane"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, włóż do osolonej wody i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut). Wyjmij, osącz, ostudź. Obierz ze skórki, zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Włóż do miski.
Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj mielone mięso, przesmaż razem. Przestudzone mięso z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej, starannie wymieszaj. Ser żółty (np. edamski) zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do masy.
Wsyp szklankę mąki. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko. Wyrób gładką masę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem (powinna być pikantna). Odstaw na kilkanaście minut do zgęstnienia.
Pozostałe jajko rozkłóć z odrobiną wody (ewentualnie mleka). W osobnym naczyniu połącz resztę mąki z bułką tartą. Masę raz jeszcze przemieszaj, dodając do niej sporą szczyptę suszonych ziół.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kulki. Zanurzaj je w jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce wymieszanej z mąką. Smaż na cie mnozłoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu.Źródło: Świat kobiety