Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulki ziemniaczane"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, włóż do osolonej wody i ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut). Wyjmij, osącz, ostudź. Obierz ze skórki, zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Włóż do miski.
Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj mielone mięso, przesmaż razem. Przestudzone mięso z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej, starannie wymieszaj. Ser żółty (np. edamski) zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do masy.
Wsyp szklankę mąki. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko. Wyrób gładką masę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem (powinna być pikantna). Odstaw na kilkanaście minut do zgęstnienia.
Pozostałe jajko rozkłóć z odrobiną wody (ewentualnie mleka). W osobnym naczyniu połącz resztę mąki z bułką tartą. Masę raz jeszcze przemieszaj, dodając do niej sporą szczyptę suszonych ziół.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kulki. Zanurzaj je w jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce wymieszanej z mąką. Smaż na cie mnozłoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu.Źródło: Świat kobiety