Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabieramy was w sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa, kiedy to na stole pojawiała się słynna zupa nic, uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Przepyszny deser, idealny dla fanów delikatnych smaków. Każdy uśmiechnie się po jego spróbowaniu.
Polecam.
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 139
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
W międzyczasie podgrzej mleko z dodatkiem cukru oraz pasty waniliowej. Gdy będzie gorące, możesz zacząć wykładać na nie porcje ubitej piany z białek. Najłatwiej będzie zrobić to przy użyciu łyżki, aby nadać im ładny kształt. Piana zacznie się lekko ścinać i po około 3-4 minutach w mleku będzie można ją zdjąć z mleka i przełożyć do miseczki, w której będzie serowowana zupa nic.
Żółtka roztrzep z 2-3 łyżkami mleka, a następnie dodaj je do mleka, w którym wcześniej obgotowywałeś pianki. Cały czas energicznie mieszaj, aby mleko zgęstniało, ale nie powstały w nim grudki. Tak przygotowany sos rozlej do miseczek z piankami. Podawaj dobrze schłodzone. Zupa nic świetnie smakuje również oprószona cukrem pudrem z cynamonem lub z dodatkiem świeżych owoców.