Do góry

Desery Przepis na:

Kutia.

Kutia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 783 Ocena: 14909

Dodano:

Odsłon: 880

Na świątecznym stole nie może zabrakąć kuti,u mnie jest co roku,bardzo lubimy. Podam przepis w moim wykonaniu Kutia jest płynna, taka jaką robili moi rodzice ,musi być dobrze schłodzona,wtedy najlepiej smakuje.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • pszenica łuskana 20dkg
  • mak 25dkg lub masa makowa
  • Orzechy włoskie 2 szkl
  • rodzynki 15dkg
  • skórka pomarańczowa szklanka
  • olejek migdałowy
  • miód szklanka
  • cukier do smaku
  • daktyle kilka sztuk
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pszenice dobrze wypłukać ,gotować do jej miękkości około 35min.Nie może być rozgotowana,trzeba pilnować.

    Mak zalać mlekiem by był tylko lekko przykryty i pogotować 7-10min.

    Zmielić dwa razy i dać do naczynia w którym będziemy robić kutię.

    Dodać rodzynki,pokrojoną skórkę pomarańczową,pokrojone orzechy,daktyle , oraz miód i olejek migdałowy.
    Dolać przegotowaną ale zimną wodę.Wody tyle by kutia była przykryta.
    Ja cukru nie dodaję ,dla nas jest wystarczająco słodka.
    Jeśli Wam będzie mało słodka to dodajcie miodu lub cukier do swojego smaku.
    Zostawić w chłodnym miejscu by wszystkie smaki przeszły.



    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 17 grudnia 2018 Pyszności, tez myślałam, aby zrobić kutię na Święta. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 16 grudnia 2018 Smaki z dzieciństwa, u nas była gęsta.Moja jedna siostra do dzisiaj jeszcze robi. Ale moje dzieci kutię zamieniły na makówkę.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 16 grudnia 2018 U nas nigdy nie jadło się tej potrawy, ale chętnie bym spróbowała Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 grudnia 2018 u nas nigdy nie bylo, ale uwielbiam ten smak, wiec wiem, ze ta jest tez pyszna :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 15 grudnia 2018 U nas się nie robi, jakoś nikt nigdy nie wprowadził ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 15 grudnia 2018 Muszę kiedyś spróbować kutii, nigdy nie jadłam jej. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 grudnia 2018 O nie! to jest danie, ktore trzeba bylo zjesc zanim mozna bylo sie dobrac do karpia!kiedys lubilam :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2018 Kutia musowo musi być na stole, u nas bardziej gęsta konsystencja, ale smak taki sam :)
Pyszna słodkość :D
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń