Do góry

Desery Przepis na:

Kutia

Kutia

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17973

Dodano:

Odsłon: 243

Przepis na to Wigilijne danie dodaję po świętach. Wzorowałem się na przepisie KORAL. Znam je od dawna, ale pierwszy raz robiłem. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia. Moja mama zaczęła ją robić po tym jak na wigilię zaczęła gościć moją bratową, dla której to danie było obowiązkowe.

Składniki

  • 125 g pszenicy
  • 125 g niebieskiego maku
  • 100 g rodzynek
  • 50 g wiśni kandyzowanych
  • 125 ml miodu
  • 100 ml rumu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kutia

Przygotowanie

  1. Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem go 4 razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 30 grudnia 2019 Zawsze o niej slyszalam, nigdy nie mialam okazji spróbowac. Musze kiedys sama zrobic... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń