Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie przepisy, o których słyszał każdy, ale nie każdy sprawdził je osobiście, bo są powiązane z konkretnymi wydarzeniami w roku, a w każdym rejonie kraju tradycje kulinarne na taką okoliczność mogą być nieco inne! Tym razem zapraszam do zapoznania się z przygotowaniem kutii na wieczerzę wigilijną! W dzisiejszych czasach można przyrządzić wiele słodkich deserów, lub nawet kupić coś gotowego, ale samodzielne przyrządzenie kutii, wróżebnej wręcz potrawy Sławian, to zupełnie inna półka! Czy słyszeliście o tym, że w dawnych czasach nabierano łyżkę kutii i rzucano ją na sufit! Jeżeli dużo jej przykleiło się do sufitu, to kolejny rok miał być obfitym... Nie spodziewam się, że będziecie w ten sposób wróżyć sobie w wieczór wigilijny, ale do tego by zagościła ona na waszych stołach gorąco namawiam! <WJ>
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 118
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 54
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 101
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 118
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 54
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 101
Składniki
Pszenicę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Gotujemy około 1 godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Pszenica ma być miękka. Odcedzamy. Mak mielimy, gotujemy w mleku, studzimy i przy pomocy gazy odciskamy. ( Odcisnąłem mniej bo lubię "mokrą" wersję) Rodzynki, śliwki i żurawinę moczymy w rumie, osączamy a rum wypijamy z kolą ;) Orzechy siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski,dokładnie łączymy z miodem. Przekładamy w chłodne miejsce.