Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kutia z bakaliami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 23
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3489
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 23
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3489
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Składniki
Pszenicę przebierz, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3–4 godziny). Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Mak opłucz, zalej zimną wodą, do prowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut, zdejmij z ognia. Kiedy mak wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel. Połącz z pszenicą.
Rodzynki przebierz, orzechy i migdały grubo posiekaj, a suszone owoce potnij na kawałeczki. Miód włóż do garnka, rozpuść, podgrzewając. Płynną masę wymieszaj z cukrem pudrem oraz aromatem migdałowym. Mieszanką zalej mak i pszenicę.
Dodaj bakalie. Wymieszaj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj, np. skórką pomarańczy.Źródło: Tina