Do góry

Desery Przepis na:

Kwiatowe ciasteczka

Przepis dnia 2018-09-25
Kwiatowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 10464

Dodano:

Odsłon: 2042

Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.

Składniki

  • mąka pszenna 130 g
  • mąka orkiszowa 40 g
  • masło lub margaryna 85 g
  • cukier puder 50 g
  • herbata matcha do 1/4 łyżeczki + szczypta soli
  • kwiatki ( bratki, floksy ) około 20 sztuk
  • małe listki mięty około 40 sztuk
  • białko + 1/2 łyżeczki cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek.
    Kwiaty i listki mięty oczyścić.
    Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matchą i solą, dodać pokrojone zimne masło.
    Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić.

  2. Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm.
    Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem.
    Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.
    Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.

  3. Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia.
    Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń