Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To, że zapiekane jabłka są pyszne – wiadomo. Ale możemy zaskoczyć naszych gości lub domowników i podać je w cieście francuskim w formie kwiatu. Do środka dodajemy też trochę dżemu, dzięki czemu są słodkie.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 122
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 122
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 851
Składniki
Umyte jabłka przekrawamy na pół (ze skórką), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wodę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny, wrzucamy plasterki jabłek i gotujemy przez 2 minuty. Dzięki temu będą elastyczne i nie popękają przy zwijaniu. Odsączamy na durszlaku.
Ciasto francuskie kładziemy na podsypanym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na 6 pasków, z których każdy będzie podstawą do naszego kwiata. Paski ciasta smarujemy dżemem (pozostawiając 1 cm od dołu nieposmarowany), a następnie układamy plasterki jabłek w ten sposób, by zachodziły na siebie i lekko wystawały poza pasek ciasta. Posypujemy cynamonem. Dół ciasta (bez dżemu) nakładamy na jabłka i wszystko rolujemy tworząc kwiat. Zwijamy dość luźno, by ciasto mogło wyrosnąć i przepiec się w środku. Nasze kwiaty układamy w formie muffinkowej lekko wysmarowanej olejem (silikonowej nie trzeba) i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok. 35 -40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.