Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21273
Dodano: 08.01.2018
Odsłon: 27720
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie ucierając już łyżką dodajemy żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 35x 24 cm. Pieczemy w do 160st ok 35-40 minut
Krem: Bułki zalewamy 2 szklankami mleka i odstawiamy. Kiedy napęcznieją blendujemy je na papkę razem z mlekiem, w którym się moczyły. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła, gotujemy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce masy z bułkami.
Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki, nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy; przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Kate85 16 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Ale apetyczne ciacho!!! :) Cudowne :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

PysiaGotuje 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Łaał! Świetnie wygląda :) pierwszy raz spotykam krem do ciasta z dodatkiem kajzerek, odjazd! :D4 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Pięknie wygląda a krem z dodatkiem kajzerek bardzo ciekawy:)Muszę spróbować!4 Kto głosował? | Odpowiedz