Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łabędzi puch to ciasto, którego nazwa zobowiązuje. Śnieżnobiałe wiórki kokosowe przypominają łabędzie piórka, a całość jest niezwykle lekka i delikatna.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1731
Smaczne danie :)
Odsłon: 826
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1597
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1047
Polecam na kolację.
Odsłon: 234
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 346
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1731
Smaczne danie :)
Odsłon: 826
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1597
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1047
Polecam na kolację.
Odsłon: 234
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 346
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Wymieszaj mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W szklance wymieszaj kawę i mleko. Odstaw na bok. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem przez 5 minut. Wbijaj pojedynczo jajka, a następnie dodawaj naprzemiennie suche składniki i kawę z mlekiem. Wymieszaj do połączenia składników. Masę wlej do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w 180 st. Celsjusza przez ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj ciasto białe. W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj całe jajka i białka, a także ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez 2 minuty. Do masła z cukrem dodawaj naprzemiennie suche składniki i maślankę, za każdym razem mieszając. Całość powinna być jednolita. Masę wlej do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30-45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź, a następnie podziel ciasto na dwa blaty.
Przygotuj mus kokosowy. W garnuszku podgrzej mleko kokosowe. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Ostudź do temperatury pokojowej. W misce ubij śmietanę na sztywno. Pod sam koniec dodaj cukier puder. Odłóż na bok ok. 3 łyżek ubitej śmietany. Do pozostałej dodaj mleko kokosowe. Wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Ciasto czekoladowe włóż z powrotem do formy i posmaruj odłożonymi wcześniej 3 łyżkami śmietany. Przykryj jednym z blatów białego ciasta, a na to rozsmaruj dżem ananasowy. Przykryj drugim blatem białego ciasta. Na wierzch wylej mus kokosowy. Wstaw Łabędzi Puch do lodówki na minimum 6 godzin, do całkowitego zastygnięcia masy. Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.