Do góry

Desery Przepis na:

Łaciata babka kawowo - waniliowa

Łaciata babka kawowo - waniliowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 10976

Dodano:

Odsłon: 9044

Choć nie pijam kawy, lubię kawowe wypieki:). Zapraszam na pyszną, łaciatą babkę z wyraźnym kawowym posmakiem!

Składniki

  • 250g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka L
  • 100ml mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łaciata babka kawowo - waniliowa

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.

  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kawy rozpuszczalne (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na zmianę po czubatej łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń