Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pascha wielkanocna to tradycyjny deser wielkanocny, który do Polski trafił ze wschodu - z regionalnej kuchni rosyjskiej lub ukraińskiej. Niektórzy porównują ją do sernika na zimno, ponieważ jej głównym składnikiem jest właśnie twaróg. Pascha wielkanocna, przygotowana w stożkowym kształcie, ma symbolizować grobowiec Chrystusa. Również składniki, z których jest wykonana, kryją w sobie ukryte i ważne dla chrześcijan znaczenie. Jajka to znak odrodzenia i nowego życia, mleko - przyrody, a bakalie i cukier - dobrobytu. Zazwyczaj można spotkać przepis na paschę wielkanocną klasyczną, czyli białą lub kremową. Ta receptura łączy w sobie dwa smaki - tradycyjnego i czekoladowego deseru.
Forma do paschy wielkanocnej
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 136
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3203
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 26
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3480
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 569
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 136
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3203
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 26
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3480
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 569
Składniki
Rozetnij laskę wanilii po prawie całej długości. Do garnka wlej mleko i dodaj wanilię, zagotuj.
Jajka i żółtka roztrzep ze śmietaną. Do wrzącego mleka ostrożnie wlej masę jajeczno-śmietanową, przemieszaj. Gotuj, mieszając, aż masa w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Wtedy odstaw z palnika.
Masę wystudź i wyjmij z niej wanilię. Cedzak wyłóż podwójną warstwą gazy, odciśnij dokładnie ser (najlepiej zostaw na całą noc, a rano jeszcze raz odciśnij). Ser powinien mieć sypką konsystencję.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem. Do głębokiej miski wrzuć ser, a następnie powoli i porcjami dodawaj masło. Ucieraj na gładki krem. Dorzuć jeszcze bakalie i przemieszaj całość do połączenia.
Przygotuj galaretkę według opisu producenta - użyj jednak 1/3 przewidzianej ilości wody. Ostudź.
Masę serową podziel na dwie części. Jedną z nich wymieszaj dobrze z kakao, do drugiej dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj.
Formę do paschy (z dziurkami) wyłóż ściereczką, a następnie dodaj trochę masy serowej z galaretką. W kilku miejscach formy dodaj masę kakaową (aby stworzyła plamy na jasnej masie). Wyrównaj powierzchnię i powtórz czynność aż do skończenia masy. Na końcu wyrównaj powierzchnię i przykryj formę.
Wstaw łaciatą paschę wielkanocną na noc do lodówki. Przed podaniem przełóż deser na półmisek. Możesz też udekorować ją bakaliami albo kwiatami, według uznania.