Do góry

Desery Przepis na:

Łaciata rolada z bitą śmietaną i pestkami granatu:

Łaciata rolada z bitą śmietaną i pestkami granatu:

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 1365

Jest nie tylko smaczna ale i efektowna. Szybko znika ze stołu. Polecam.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • Bita śmietana:
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki pestek granatu
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Następnie dodawać porcjami przesiane i zmieszane obie mąki z proszkiem.
    Na koniec dodać gorącą wodę i olej.
    6 łyżek "jasnego" ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i odcinamy róg.
    Dużą blachę (tej z wyposażenia kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem lub masłem. Wyciskamy na niej dowolne wzory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.. Wyjmujemy nasz "szablon " z jasnego ciasta do wystudzenia.
    Do reszty ciasta dodajemy kakao i delikatnie wypełniamy wolne przestrzenie między nimi.
    Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 12 minut.
    Gorące zwijamy razem z papierem w roladę i odstawiamy do wystudzenia.





  2. Żelatynę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej, przegotowanej wody.
    Oziębioną w lodówce śmietankę ubić na pianę z 2 łyżeczkami cukru, cukrem waniliowym i serkiem mascarpone. Dodać sok z cytryny i lekko ostygniętą rozpuszczoną żelatynę.Masa zacznie tężeć, więc szybko wylać ją na rozwinięty biszkopt i równo rozsmarować.
    Rozsypać pestki granatu i ponownie zwinąć w roladę.
    Dodatkowo zawinąć w papier i umieścić na godzinę w lodówce by dobrze stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń