Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w wykonaniu i smaczna. Krem kawowy sprawia, że ciasto nie jest za słodkie. Polecam.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Wciąż miksując wbijać po jednym żółtku.
Następnie dodawać porcjami przesiane i zmieszane obie mąki z proszkiem.
Na koniec dodać gorącą wodę i olej.
6 łyżek "jasnego" ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i odcinamy róg.
Dużą blachę (tej z wyposażenia kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem lub masłem. Wyciskamy na niej dowolne wzory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.. Wyjmujemy nasz "szablon " z jasnego ciasta do wystudzenia.
Do reszty ciasta dodajemy kakao i delikatnie wypełniamy wolne przestrzenie między nimi.
Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 12 minut.
Gorące zwijamy razem z papierem w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
Kawę rozmieszać z wrzątkiem. Ostudzić.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i zimną kawę.
Rozsmarować na powierzchni ostudzonego biszkoptu. Zwinąć ciasno w roladę. Dodatkowo owinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Zostały mi białka z pączków,jakoś szkoda wyrzucić,w kuchni nic nie może się z...
Odsłon: 5903
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 134
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3007
Bardzo smaczne swojskie kabanosy zrobione z mięsa z szynki wieprzowej i łopat...
Odsłon: 2616
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 134
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3007
Bardzo smaczne swojskie kabanosy zrobione z mięsa z szynki wieprzowej i łopat...
Odsłon: 2616
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Wciąż miksując wbijać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami przesiane i zmieszane obie mąki z proszkiem. Na koniec dodać gorącą wodę i olej. 6 łyżek "jasnego" ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i odcinamy róg. Dużą blachę (tej z wyposażenia kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienko olejem lub masłem. Wyciskamy na niej dowolne wzory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.. Wyjmujemy nasz "szablon " z jasnego ciasta do wystudzenia. Do reszty ciasta dodajemy kakao i delikatnie wypełniamy wolne przestrzenie między nimi. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 12 minut. Gorące zwijamy razem z papierem w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
Kawę rozmieszać z wrzątkiem. Ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i zimną kawę. Rozsmarować na powierzchni ostudzonego biszkoptu. Zwinąć ciasno w roladę. Dodatkowo owinąć w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z rabarbarem i bezą
Desery
Ciasto ucierane z truskawkami
Desery
Rabarbarotka
Desery
Odświętne ciasto na niedzielę
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to bardzo ciekawe połączenie kruchego ciasta, słodk...
Odsłon: 1
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane należy do najprostszych w realizacji. Właściwie nie ma prawa...
Odsłon: 1