Do góry

Desery Przepis na:

Łaciate rogale

Łaciate rogale

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1246

Dodano:

Odsłon: 395

Pyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli - szybko i naprawdę smacznie :)

Składniki

  • Składniki na 16 rogali:
  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 16 łyżeczek nutelli
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Łaciate rogale

Przygotowanie

  1. 2 szklanki mąki, śmietanę, cukier puder i masło zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto dzielę następnie w proporcji 1/3 do 2/3.
    Do 1/3 dodaję kakao i zagniatam tak długo, aż kakao połączy się z ciastem.
    Do 2/3 dodaję 2 łyżki mąki i zagniatam.
    Białe ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm tworząc koło.
    Ciemne ciasto kładę nieregularnymi kawałkami (wycięłam gwiazdki, które dały ciekawe łaciate wzory) na białe ciasto i ponownie rozwałkowuję wciskając ciemne ciasto w jasne (rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 3 mm). Ciasto może się kleić do wałka, dlatego trzeba posypać mąką

  2. Każde koło dzielę na 8 części jak pizzę. Na każdym kawałku kładę 1 łyżeczkę nutelli i zwijam rogalik.
    Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń