Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i wilgotne ciasto z truskawkami, proste w wykonaniu.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 82
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 82
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 69
Składniki
Kruszonka: Składniki umieść w misce i rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Gotową kruszonkę umieść w zamrażalniku. Ilość kruszonki jest większa niż potrzebujesz na to ciasto, resztę możesz przechowywać w zamrażalniku i używać w miarę potrzeby.
Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.
Jajka z cukrami i solą ubij na białą, puszystą masę przez 5-7 min. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej strużką maślankę, a potem olej. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj szpatułką szybko i tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Gotowe ciasto wylej na tortownicę o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj truskawki (nie wciskaj ich w ciasto). Posyp kruszonką.
Upiecz w temp. 180° C przez 30 min, do suchego patyczka.