Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Można go zrobić na urodziny, rocznicę, komunię, chrzciny itp. Wystarczy dobrać odpowiednią dekorację. Tort jest delikatny, lekki, dobrze nasączony, przyjemnie owocowy. Do tego łatwo i dość szybko się go robi. Tort zrobiłam na budyniowym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Krem to ubita śmietana połączona z galaretką truskawkową i dżemem truskawkowym. Tort otynkowałam kremem budyniowym o smaku śmietankowym. Na wierzch wylałam trochę galaretki wymieszanej z dżemem truskawkowym.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Jajka na biszkopt wyjęłam z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem żeby się nieco ogrzały. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, ciągle miksując, dodawałam cukier zwykły i waniliowy i miksowałam do jego rozpuszczenia. Gdy piana zrobiła się błyszcząca, dodałam stopniowo po jednym żółtku i ubijałam pianę dalej do połączenia składników. Mąkę przesiałam z proszkiem budyniowym i dodałam do masy jajecznej. Wszystko wymieszałam i przelałam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam i wystudziłam go w formie na metalowej kratce. Wystudzony biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty. Do nasączenia blatów użyłam soku z cytryny wymieszanego z przegotowaną letnią wodą i cukrem w proporcji ok: 1/4szkl. soku z cytryny, 3/4szkl. wody i 2 łyżeczki cukru. Dwie galaretki truskawkowe rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiej miski i ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania dość gęstego i sztywnego kremu. Do ubitej śmietany dodawałam po łyżce wystudzoną galaretkę i miksowałam na najniższych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodałam dżem truskawkowy i jeszcze raz zmiksowałam. Krem przed nałożeniem na tort schłodziłam kilka minut w lodówce żeby dobrze zgęstniał. Na paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu, nasączyłam go i posmarowałam częścią kremu. Na kremie ułożyłam kolejny biszkopt, nasączyłam go i rozsmarowałam drugą część kremu. Na to położyłam ostatni blat biszkoptu, nasączyłam go i rozsmarowałam resztę kremu. Tort odstawiłam do lodówki. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudziłam. Miękkie masło rozmiksowałam i dodałam do niego wystudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitego kremu. Kremem budyniowym posmarowałam wierzch i boki tortu. Część kremu przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i zrobiłam nieduże rozetki na wierzchu tortu. 0,5 galaretki truskawkowej rozpuściłam w 3/4szkl. gorącej wody. Gdy wystygła wymieszałam ją z dżemem. Gdy galaretka była już mocno stężała wyłożyłam ją na wierzch tortu. Tort ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam go przez całą noc.