Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser na romantyczny wieczór, czyli deser idealny dla fanów czekolady! Ciastko z płynnym, gorącym, czekoladowym środkiem w towarzystwie zimnych lodów to połączenia perfekcyjne. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili, które idealnie komponuje się z czekoladą, ale możecie je pominąć.
Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakam...
Odsłon: 95
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 846
Niedzielny obiad nie zawsze musi oznaczać ciężkostrawne mięso w sosie lub kot...
Odsłon: 600
Zapiekanka gospodyni proboszcza inspirowana jest tradycyjnym daniem serwowany...
Odsłon: 1900
Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakam...
Odsłon: 95
Pyszne tradycyjnie ciasto które robię od bardzo dawna na każde święta, przepi...
Odsłon: 846
Niedzielny obiad nie zawsze musi oznaczać ciężkostrawne mięso w sosie lub kot...
Odsłon: 600
Zapiekanka gospodyni proboszcza inspirowana jest tradycyjnym daniem serwowany...
Odsłon: 1900
Składniki
Składniki na 3 kokilki o średnicy 8 cm Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.
W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą i białą pianę. Następnie dodajemy do niej mąkę, sól, chili i czekoladę. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Kokilki dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Wlewamy masę czekoladową do 3/4 wysokości naczynek. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 220°C około 9-12 minut (czas zależy od mocy piekarnika). Fondanty powinny lekko podrosnąć, być ścięte po bokach i u góry oraz lekko odchodzić z boku od naczynka.
Gotowe od razu przekładamy na talerz. Najlepiej smakują lekko oprószone cukrem pudrem z bitą śmietaną, lodami i owocami. Masę możemy przygotować trochę wcześniej i włożyć do lodówki. Jednak wtedy należy piec je trochę dłużej. Smacznego ;)