Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser na romantyczny wieczór, czyli deser idealny dla fanów czekolady! Ciastko z płynnym, gorącym, czekoladowym środkiem w towarzystwie zimnych lodów to połączenia perfekcyjne. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili, które idealnie komponuje się z czekoladą, ale możecie je pominąć.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11113
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6368
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5416
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13346
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5109
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11113
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6368
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5416
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13346
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5109
Składniki
Składniki na 3 kokilki o średnicy 8 cm Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.
W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą i białą pianę. Następnie dodajemy do niej mąkę, sól, chili i czekoladę. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Kokilki dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Wlewamy masę czekoladową do 3/4 wysokości naczynek. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 220°C około 9-12 minut (czas zależy od mocy piekarnika). Fondanty powinny lekko podrosnąć, być ścięte po bokach i u góry oraz lekko odchodzić z boku od naczynka.
Gotowe od razu przekładamy na talerz. Najlepiej smakują lekko oprószone cukrem pudrem z bitą śmietaną, lodami i owocami. Masę możemy przygotować trochę wcześniej i włożyć do lodówki. Jednak wtedy należy piec je trochę dłużej. Smacznego ;)