Do góry

Desery Przepis na:

Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Przepis dnia 2016-12-04
Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1196

Dodano:

Odsłon: 25199

Lebkuchen to niemieckie pierniczki pieczone tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Wśród innych wyróżnina je niebanalny smak wynikający z połączenia miodu, migdałów, imbiru i kakao. Są łatwe w zrobieniu i nie potrzebują fantazyjnego zdobienia.

Składniki

  • Składniki:
  • 160 g płynnego miodu
  • 110 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 lyżeczki mielonych godzików
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Lukier do dekoracji:
  • 150 g cukru pudru
  • białko z 1 jajka
  • 2-3 łyżki stołowe zimnej wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Przygotowanie

  1. W małym garnku roztapiamy miód i masło. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Piekarnik rozgrzewamy do 160 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.

    Do miski wsypujemy wszystkie sypkie produkty, dodajemy schłodzony miód i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Można mieszać ręcznie za pomocą łyżki lub w mikserze z końcówką haka.

  2. Uzyskane ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej połowy formujemy małe kulki równych rozmiarów, układamy na blaszce i każdą z nich spłaszczamy dłonią na grubość ok. 2 cm.

  3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na grubość 2cm i za pomocą wykrawaczki wycinamy serduszka. Palcami wygładzamy brzegi serc. Układamy na 2 blaszce.

  4. Pierniczki pieczemy 8-10 minut, aż ciasto się zarumieni na brzegach. Następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    W międzyczasie robimy lukier. Cukier puder, roztrzepane białko i wodę dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Pierniczki wykładamy na kratkę do studzenia - pod nią umieszamy arkusz papieru i za pomocą pędzelka smarujemy je lukrem. Zostawiamy do wyschnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fiolinea 01 grudnia 2016 Owszem mogłabym napisać pół kostki masła, ale nie każde masło ma 200g, zdarzają się 250g czy 180g. Uczciciwej więc napisać dokładną ilość masła.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 01 grudnia 2016 Większość produktów to miara szklanki lub łyżeczki.Tylko miód i masło w gramach i w aptekarskich proporcjach. Czyż nie prościej napisać 1/2 1/2 kostki masła i 1/2 szklanki miodu np.Przecież nie każdy ma wagę kuchenną z dokładnością do grama

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń