Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Leczo wegetariańskie"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Papryki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w długie i cienkie paski. Pomidory sparz, pozbaw skórki i pokrój na ćwiartki. Cukinię obierz, wydrąż środek z pestkami i pokrój w kostkę.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszaj. Wrzuć pokrojoną paprykę i duś ok. 10 minut.
Następnie dodaj cukinię, a po 5 minutach pomidory. Duś, aż warzywa będą miękkie, dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z białym pieczywem.
Sposób na paprykę
• Przed dodaniem jej do potraw lub sałatek lepiej pozbawić ją skórki – jest ciężkostrawna.
• W tym celu należy włożyć warzywo na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (aż napęcznieje albo się zrumieni), a potem przełożyć do garnka z pokrywką i poczekać, aż papryka ostygnie. Wówczas bez problemu zdejmiesz skórkę palcami.
• Opcja nr dwa: po wyjęciu z piekarnika paprykę włóż na parę minut do foliowego woreczka. Potem obierz.
• Jeśli chcesz, by warzywo zachowało lśniący kolor, wtedy lepiej podzielić paprykę na ćwiartki i gotować przez 4-5 minut, po czym ściągnąć skórkę za pomocą noża. Warto ją też zaraz po obraniu ostudzić w lodowatej wodzie z dodatkiem soli.Źródło: Show