Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2464
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 4,30 zł.
Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 34 g
Mango obieramy, oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. 1/5 odkładamy, a pozostałą część miksujemy, aż powstanie purée.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem waniliowym, 50 g cukru pudru i sokiem wyciśniętym z limonki na gładką masę. Dodajemy purée z mango i dokładnie mieszamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli łączymy z masą serową, którą następnie wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Kiedy zacznie gęstnieć, wsypujemy pozostały cukier puder i dalej ubijamy, aż będzie sztywna.
Pucharki lub miseczki napełniamy do 3/4 wysokości kremem. Po bokach, przy ściankach naczynia, wkładamy połówki biszkoptów. Na wierzch wyciskamy dekoracyjnie z rękawa cukierniczego bitą śmietanę i posypujemy mango pokrojonym w kostkę. Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.Źródło: Rewia