Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki bigos z klopsikami"
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 150
Warszawskie pyzy według przepisu Roberta Makłowicz to znakomity pomysł na pys...
Odsłon: 6702
Może i Rudzio nie jest głodny ale magiczne śniadanie to podstawa człowieka 🏼...
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 150
Warszawskie pyzy według przepisu Roberta Makłowicz to znakomity pomysł na pys...
Odsłon: 6702
Może i Rudzio nie jest głodny ale magiczne śniadanie to podstawa człowieka 🏼...
Odsłon: 45
Składniki
Cebule obierz, dwie pokrój w grubszą kostkę, a trzecią bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, przestudź. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj ugotowaną kaszę pęczak i zeszkloną cebulę.
Wbij jajko, dodaj sól i pieprz do smaku oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z niej niewielkie klopsiki.
W garnku zagotuj bulion. Do wrzącego włóż przygotowane klopsiki. Gotuj je 20 min. Wyjmij łyżką cedzakową. Przykryj na talerzu folią aluminiową, aby nie obsychały.
Kapustę opłucz, osusz, grubo poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim pozostałą, grubo pokrojoną cebulę. Dodaj kapustę i marchewki.
Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i mieszając, smaż 5 min. Podlej połową bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Przykryj i duś, aż kapusta zmięknie. Do bigosu włóż klopsiki, podgrzej je. Danie posyp opłukaną, posiekaną natką.Źródło: Tina