Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 388 Ocena: 4947
Dodano: 24.01.2017
Odsłon: 2299
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Przygotować tortownicę o średnicy 18 cm – na dnie położyć wycięty odpowiednio krążek papieru do pieczenia, boków tortownicy nie natłuszczać niczym. Po suchych ściankach biszkopt lepiej się „wspina” i ładnie wyrasta.
Białko ubić z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
Po chwili, wciąż ubijając, dodać żółtko, a gdy wymiesza się z pianą – także obie mąki, miksować jeszcze przez krótką chwilę, aż mąka się wmiesza, ale piana nie opadnie.
Ciasto wlać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec do zrumienienia w 175 stopniach. Trwa to zwykle 12-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w formie.
Zimny biszkopt oddzielić cienkim nożem od boków formy, otworzyć ją, wyjąć ciasto i przewrócić spodem do góry, aby można było odkleić papier. Biszkopt ponownie umieścić na dnie tortownicy i zapiąć obręcz.
Mus jabłkowy wyłożyć do rondelka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Spróbować, czy poziom słodyczy jest wystarczający (ja zawsze wolę bardziej kwaśne, ale niektórzy lubią słodsze desery, jednak warstwa jabłkowa nie powinna ociekać słodyczą). Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do gotującego się musu, mieszając. Po chwili masa zagęści się jak rodzaj kisielu, a gdy ponownie zawrze – wylać ją na biszkopt, wygładzić wierzch i pozostawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia, krótko ubić, po czym dodać cukier puder i zagęstnik w proszku, ubijać krem do osiągnięcia zadowalającej gęstości. Wyłożyć go na zastygniętą warstwę jabłkową, wyrównać powierzchnię i schłodzić.
Do chwili podania przechowywać w lodówce.
Wierzch można na koniec oprószyć gorzkim kakao albo wiórkami startej czekolady. Albo podać bez dodatkowych ozdób, i tak będzie pysznie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)