Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt przekładany delikatnym pomarańczowym kremem z kawałkami czekolady. Jest wyjątkowo lekki i delikatny. Sprawdzi się idealnie na słodkie Walentynki.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 41
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 108
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 129
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 91
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 802
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 41
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 108
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 129
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 91
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 802
Składniki
Przepis na biszkopt jest na tortownicę 22cm, ja robiłam w formie w kształcie serca. Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem i kakao. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Krem. Przepis na orange curd: www.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-orange-curd-pyszny-krem-pomaranczowy,1952773,sprytnachochla.html?p=1676019650 Bardzo zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy serek mascarpone i orange curd. Na mniejszych obrotach miksujemy. Jeśli chcecie, aby masa była bardziej gęsta, można dodać do niej łyżkę żelatyny (rozpuszczonej w wodzie). Odkładamy 1/3 masy (będzie na górę). Do pozostałych 2/3 masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy wodą z alkoholem. Układamy: biszkopt, połowa masy z czekoladą, biszkopt, połowa masy z czekoladą i znów biszkopt. Masą bez czekolady smarujemy górę (na dodałam różowy barwnik, aby ciasto było bardziej walentynkowe). Dekorujemy dowolnie. Odkładamy do lodówki na noc, aby masa bardziej stężała.