Do góry

Desery Przepis na:

lekki tort z truskawkami

lekki tort z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4774

Dodano:

Odsłon: 14452

Lekkie ciasto z budyniem, galaretka i owocami- dobrze sie kroi, jest stabilne- ja udekorowalam swoje kolorowa bita smietana :)

Składniki

  • biszkopt: 2 jajka
  • 50 g maki pszennej
  • 30 g maki ziemniaczanej
  • plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • masa budyniowa: 650 ml mleka
  • 2 proszki budyniowe waniliowe bez cukru
  • 6 lyzek cukru
  • 50 g masla lub margaryny
  • masa owocowa: 800 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • dekoracja: bita smietana
  • barwniki spozywcze
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
lekki tort z truskawkami

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i ubijac, az sie rozpusci. dodac zotlka i ubic (krotko, tylko tyle, zeby skladniki sie polaczyly). W drugiej misce pomieszac obie maki z proszkiem do pieczenia, przesiac do ubitych jajek i delikatnie (drewniana lyzka) wymieszac. Przygotowane ciasto wlac do wysmarowanej olejem blaszki ( u mnie kwadratowa 26x26 cm)- piec w 160 stopniach do zrumienienia (ok 15 mniut). Ciasto wystudzic.

  2. KREM BUDYNIOWY: Z 650 ml mleka dolac 150 ml, pozostale mleko zagotowac z cukrem. W kubeczku rozrobic proszki budyniowe z 150 ml mleka- wlac go na gotujace sie mleko i ugotowac budyn. Do goracego budyniu wrzucic maslo pokrojone na kawaleczki i dobrze wymieszac, zeby sie roztopilo. Zostawic mase do wystygniecia na 10-15 minut (mieszajac go od czasu do czasu, by nie stworzyla sie na powierzchni skorupka). Po tym czasie wylozyc budyn na ciasto, wylozyc polowe truskawek (wciskajac je w krem) i odstawic do ostygniecia.

  3. GALARETKI: Galaretki rozpuscic w 750 ml goracej wody, wystudzic. Kiedy zacznie tezec, wylac je na mase budyniowa z owocami, poukladac reszte owocow delikatnie wciskajac je w galaretke. Odstawic do stezenia.

    Kiedy galaretka stezeje, udekorowac dowolnie ciasto- ja uzylam bitej smietany typu "Sniezka", ktora zabarwilam na 3 kolory- zolty, niebieski i rozowy. Smietana nalozona do szprycy do kremow wyciskalam male gwiazdki (zaczelam od zewnetrznej strony ciasta idac ku srodkowi).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 05 czerwca 2013 Szóstka za dekorację robi wrażenie, zresztą samo ciasto też :)) kciuk zostawiam i pozdrawiam :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa1959a 04 czerwca 2013 Wesołe kolory,przyjemnie jest popatrzyć:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 04 czerwca 2013 Nie jestem zwolenniczką sztucznych barwników, ale tu robię wyjątek:) Wygląda mega apetycznie, zabieram przepis :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 czerwca 2013 Cudny:) Na początku jak zobaczyłam zdjęcie to pomyślałam,że to mini kolorowe bezy:)Świetny pomysł na dekoracje kolorową śmietaną:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 02 czerwca 2013 smakuje na pewno przepysznie, a i cieszy oko :-) rewelacyjny pomysł na oryginalną dekorację :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 02 czerwca 2013 Piękny torcik, a dekoracja naprawdę świetna. :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń