Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-07-2024
Leciutki biszkopt przekładany masą śmietanową z lemon curd, udekorowany galaretką z malinami. To ciasto jest idealna na gorące dni!
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 96
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 96
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Studzimy. Kroimy na pół. Do blachy wyłożonej folią lub papierem wkładamy dolną połowę biszkoptu.
Przepis na lemon curd: https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-lemon-curd-przepis-na-idealny-cytrynowy-krem,1941963,sprytnachochla.html Żelatynę mieszamy w połowie szklanki gorącej wody, aż się rozpuści, studzimy. Mascarpone mieszamy ze śmietanką i 150g lemon curd. Miksujemy aż do uzyskania dość gęstej, kremowej masy. Na końcu dodajemy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy, Dolną część biszkoptu smarujemy pozostałym lemon curd. Na to wykładamy równomiernie krem z mascarpone, przykrywamy górnym biszkoptem.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że dodajemy dodatkową łyżeczkę żelatyny. Dodajemy maliny i pozostawiamy do ostudzenia. Wkładamy do lodówki i często zaglądamy czy już zaczyna się ścinać. Na ciasto wykładamy już tężejącą galaretkę, ale nie spłynęła. Maliny rozkładamy równomiernie na całym cieście. Ciasto podajemy koniecznie po mocnym schłodzeniu.