Do góry

Desery Przepis na:

Lekkie lody truskawkowe z jagodami

Lekkie lody truskawkowe z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24916

Dodano:

Odsłon: 7710

Propozycja na bardzo lekkie, mocno owocowe i proste w wykonaniu lody dla wszystkich, którzy nie posiadają maszynki do lodów.

Składniki

  • 600 g truskawek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • stewia w płynie lub cukier trzcinowy
  • + jagódki (lub inne ulubione dodatki)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, dodajemy jogurt, dosładzamy stewią w płynie i jeszcze raz wszystko miksujemy.

    Tak powstałą masę przelewamy do naczynia (ja użyłam pudełka po lodach) i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.

    Po godzinie całość jeszcze raz miksujemy, tak aby napowietrzyć masę i rozbić tworzące się kryształki lodu. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie w odstępach godzinowych.

    Po tym czasie lody są gotowe do zjedzenia! :)

  2. Na drugi dzień jeśli mamy ochotę na lody, warto wyciągnąć je 10 - 15 minut wcześniej, tak aby troszkę "odtajały" .

    Lody świetnie smakują ze świeżymi jagodami, ale możemy dodać innych ulubionych owoców i dodatków.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń