Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, bardzo orzeźwiający i bardzo prosty do przygotowania krem cytrynowy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 142
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 59
Składniki
Jajka, żółtka i cukier łączymy w misce, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Dno miski nie może dotykać wody. Masę jajeczną cały czas mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy masło, cały czas mieszając. Gdy masło się roztopi wlewamy sok i skórkę z cytryny. Intensywnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowy krem zdejmujemy z garnka i jeszcze chwilę mieszamy. Gotowy przelewamy do słoiczka, możemy przechowywać do tygodnia w lodówce. Lemon curd ma setki zastosowań, tak przygotowany służy jako produkt wyjściowy do zrobienia pysznego i stabilnego kremu cytrynowego do tortu.