Do góry

Desery Przepis na:

Leśne runo z malinami.

Leśne runo z malinami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 3146

Dodano:

Odsłon: 892

Pyszne puszyste ciasto rozpływające się w ustach.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g mąki krupczatki
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
  • Masa:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 3 szt śmietan fix (po 9 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g serka mascarpone
  • Dodatkowo: 500 g mrożonych malin
  • 2 szkl. wrzącej wody
  • 2 galaretki malinowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leśne runo z malinami.

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, szklistą masę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo olej, obie mąki, proszek do pieczenia , a na koniec partiami szpinak.

  2. Blaszkę 30x24 wyłożyć papierem do pieczenia. ,a następnie wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec ok 40 min. Zimne ciasto podzielić na 2 części ( z każdej odciąć równo pasek 1 cm i pokruszyć ).

  3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie dodawać serek i delikatnie ubijać. Na koniec dodać śmietan fix. Chwilę ubijać do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na 1 placek.

  4. Galaretki rozpuścić we wrzątku, a następnie wsypać mrożone maliny i energicznie mieszać, aby maliny połączyły się z galaretką. Masę malinową wyłożyć na placek z masą śmietanową i przykryć 2 plackiem, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć drugą połowę masy. Wyrównać wierzch i posypać pokruszonym ciastem. Schłodzić.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń