Do góry

Desery Przepis na:

Leśny mech

Leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 20467

Wspaniałe, wilgotne, delikatne i niezapomniane w smaku, cudowne połączenie szpinaku i ciasta. Przepis znaleziony na blogu o nazwie Przyjemność z pieczenia.

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • rodzynki, m&m's w kolorze czerwonym, lub owoc granatu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leśny mech

Przygotowanie

  1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję olej, mąkę z proszkiem i miksuję. Szpinak rozmrażam odciskam część soku i dodaję do ciasta, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenie, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 min. Wyjmuje i studzę. Odcinam wierzch ciasta i kruszę przy pomocy widelca.
    Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Połowę pokruszonego ciasta dodaję do masy śmietankowej, wymieszam i wykładam na zimne ciasto. posypuję pozostałym pokruszonym ciastem, rodzynkami i m&m's-ami. Całość wstawiam do lodówki na ok 2 godz, by masa dobrze zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 kwietnia 2014 Takie pyszności zasługują na "kciuka" a przepis zabieram bo na pewno zagości na moim stole Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 kwietnia 2014 ciekawy przepis :-) robiłam już ciasto z marchewki, buraczków i cukinii ale szpinaku nie lubię, więc nie próbowałam dodawać go do ciasta ... czy jego smak jest wyczuwalny? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 10 kwietnia 2014 Ciasto z buraczkami ćwikłowymi robiłam i jest pyszne:) pora spróbować ze szpinakiem. Ciekawy przepis ! Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń