Do góry

Desery Przepis na:

Leśny mech

Leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 47522

Ciasto, obok którego nie przejdzie się obojętnie, kolorem zachwyca, bo czyż nie wygląda pięknie? To szpinak jest sprawcą tej zieleni, a który jest absolutnie niewyczuwalny. Wilgotne, smaczne, zrobimy je ekspresowo, zjemy ze smakiem. I czego chcieć więcej?, chyba tylko czarnej kawusi..))) Przepis pochodzi z tej strony, ale zmodyfikowałam składniki wg własnych potrzeb.

Składniki

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. (niepełna ) cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoc granatu lub żurawina
  • 400 g kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 śmietan-fixy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leśny mech

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody.
    Jajka ubić z cukrem, dodać powoli olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać szpinak, mieszając łyżką.
    Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (u mnie kwadratowa o rozm. 25cm)
    Piec w temp. 180'C, 1 godzinę, po czym wystudzić.

  2. Wierzch ciasta skroić i widelcem wyskrobać ten właśnie wierzch od środka ciasta (można cały wierzch pokruszyć palcami, ale jak się trochę przypiecze to jest lekko brązowy i troszkę psuje nam wygląd ciasta).

  3. Do śmietany dodać cukier, śmietan-fixy i ubić na sztywno.
    Na spód ciasta wyłożyć śmietanę, równo posmarować i pokruszyć okruszkami ciasta.
    Posypać owocem granatu lub żurawiny, u mnie kuleczki z masy cukrowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 25 października 2015 wygąda ciekwie ,nie widziałam jeszcze zielonego ciasta i to ze szpinaku ?
bedzie w następną niedzielę wypróbowanei dlatego zabrałam do mojej książki,dziękuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Namarra 03 maja 2014 Właśnie upiekłam i przyznaję, smaku szpinaku nie czuć w ogóle- ciekawe ciasto, po drobnych modyfikacjach do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 13 kwietnia 2014 Zaskakujące, jako szpinakożerca - będę musiała spróbować! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii013 12 kwietnia 2014 Nie słuchaj domowników tylko rób. a jeszcze poproszą o dokładkę.
Szpinaku niech się nie boją. bo wcale go nie czuć. Można powiedzieć, że to typowe ucierane, tylko zabarwione na zielono))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 12 kwietnia 2014 czaję się na to ciasto od paru miesięcy, tylko domownicy protestują :), wygląda super :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń