Do góry

Desery Przepis na:

Letni torcik

Letni torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 408 Ocena: 5271

Dodano:

Odsłon: 258

Smaczny i łatwy deser. Polecam.

Składniki

  • Kruszonka:
  • 2 szkl. mąki krupczatki (1szkl.=250 ml)
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • Dodatkowo:
  • 2 szkl. czarnej porzeczki
  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Letni torcik

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruszonkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej kruszonkę. Włożyć na 20 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W czasie pieczenia dwa-trzy razy przemieszać kruszonkę, aby się równo upiekła. Po upieczeniu wystudzić.
    Umyte i oddzielone od szypułek porzeczki zblendować w wysokim naczyniu. Dodać cukier puder i ubitą kremówkę. Wymieszać. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatyna musi być wystudzona. Jeszcze raz całość wymieszać.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    1/3 kruszonki wyłożyć na dno foremki. Na to połowa przygotowanej masy kremowej z czarną porzeczką. Potem druga warstwa kruszonki. Reszta kremu. Na wierzch pozostała część kruszonki.
    Torcik musi być w lodowce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 lipca Wyglada bardzo apetycznie, składniki mówią same z a siebie! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń