Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowany na z okazji urodzin mojej Mamy. Bardzo smaczny, owocowy, idealny dla osób mających swoje święto w czasie lata.
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 85
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 54
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 33
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 312
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 85
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 54
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 33
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 312
Składniki
Biszkopt jasny Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt ciemny Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Krem Litr mleka zagotować, do szklanki mleka wsypać budynie oraz cukier, wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia Budyń i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu, ucierać do chwili otrzymania puszystego kremu. Krem podzielić na pięć w miarę równych części. Blaty biszkoptów na przemian jasny i ciemny przekładać kremem. Wierzch tortu udekorować kleksami kremu truskawkami oraz listkami mięty. Gotowy tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.