Do góry

Desery Przepis na:

Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną

Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 5776

Przedstawiam kolejny tort, który zrobiłam latem w zeszłym roku. Pachnący latem, lekki, nie za słodki:) Nie wymaga mnóstwa czasu, pieniędzy, wymyślnych składników ani talentu. Każdy jest w stanie przygotować go w krótkim czasie. By poszło jeszcze sprawniej, biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • ...
  • Masa śmietanowa:
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • ...
  • Do dekoracji i przełożenia warstw:
  • 2 szklanki malin
  • 2 szklanki biorówek
  • 6 niedużych bez
  • 2 batony w polewie z białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.

  2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.

  3. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.

  4. Na dolną warstwę ciasta wykładamy masę śmietanową a na to owoce. Przekładamy kolejnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni placek, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również boki. Tort dekorujemy owocami, pokrojonymi batonami i pokruszonymi bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń